Cum a inceput povestea mea cu platanele, scratch-urile și muzica Hip Hop

Hip hop romanesc am ascultat prima oară în ’96-’97 cu un prieten din copilărie, Mircea, vecin din bloc, stăteam atunci în Giulești, avea albumul de la B.U.G. Mafia „Născut și crescut în Pantelimon” și compilatia „Pace Cartierului! (The Romanian Rap)”. Cel mai mult mi-a palcut compilatia pentru ca avea diversitate și acolo am auzit prima oară scratchuri.

În 1998 aveam 15 ani și terminasem scoala generală, eram deja expus muzicii Hip Hop prin albumele de hip hop romanesc pe care le descoperisem, emisiunea lui DJ Sleek „Deep Beats” de la Pro FM dar și prin clipurile și emisiunile de la MTV și MCM (2 posturi TV care difuzau la greu Hip hop din afara). Aveam un Walkmen RCA (primit din State de la niște prieteni de familie) cu care ascultam albumele și emisiunile respective, era dispozitivul meu preferat și îmi aducea cea mai mare bucurie atunci.

Era la TV la MCM o emisiune care se numea Blah Blah Rap” unde am văzut prima oară un DJ care făcea Scratch-uri. Știam de sunetele respective de pe albume și de la radio dar în emisiunea respectivă am văzut un DJ în acțiune facand scratch-uri.

Picupul din magazia veche care mi-a schimbat viața

Din acel moment mi-am adus aminte de vechiul pick-up pe care ascultăm povești cand eram mic, care acum zăcea într-o magazie  la casa parinteasca din Voluntari. Atunci încă stăteam la bloc in Giulesti. Îmi aduc aminte ca l-am rugat pe colegul meu de banca, Cătălin, să meargă cu mine pana-n Voluntari ca să iau pick-up-ul. A trebuit să străbatem tot orașul și să schimbăm mai multe mijloace de transport, la varsta aia încă nu ma aventuram prea departe de cartierul în care stăteam. 

La întoarcere spre casă eram în troleibuzul 66 cu pick-up-ul în brațe iar Cătălin mi-a zis ceva de genul „O sa ajungi unul dintre cei mai tari DJ de Hip Hop” deși a zis-o așa mai mult în glumă, acum că mă uit în urmă, se pare că m-a marcat și influențat cumva acea afirmație. Am adus pick-up-ul acasă și l-am instalat în dormitor, lângă pat, și nu l-am mai lăsat din mână mult timp de atunci. 

Pick-up-ul era Supraphon, portabil, ca un geamantan mic. Avea acul rupt și am improvizat cu un ac de gămălie, cu care am distrus cele câteva discuri cu muzică italiană pe care le aveam (nu știu cum m-am gândit să fac asta, că nu aveam internet 🙂). Nu știam pe atunci că am nevoie și de un mixer cu crossfader. Am o casetă cu înregistrări ale primelor mele scratchuri. 🙂

Dovada vorbei: „Orice maestru la început a fost dezastru” :))

 

Următorul pick-up a fost un Akkord cu amplificare și deja mă prinsesem că am nevoie și de „fader”, așa că am improvizat, atașând pe el un potențiometru de volum, care, by the way, avea un mare „fade in, fade out” și nu puteam face mare lucru cu el, dar era mai ok decât fără.

Abia în 1999, după ce am primit un pont de la un prieten, Fane, am făcut rost și de primul platan direct drive, un Telefunken. Era la o consignație de electronice din Crângași și știu că am dat pe el 1 milion de lei vechi. Mixer pentru el am improvizat cu un casetofon Grundig C4100, care avea, culmea, butonul de volum pe șină și avea și intrare auxiliară în spate, fix cu mufa pe care o aveam la platan.

Și uite așa a început povestea mea cu platanele, scratch-urile și muzica Hip Hop. A fost o joacă de copil, dar mai ales o curiozitate și un entuziasm enorm, care s-au transformat în ceva mai mult și care m-au transformat pe mine personal.

Nu vreau să transform postarea asta în ceva motivațional, dar m-am gândit la câteva lucruri pe care le-am avut de câștigat prin faptul că mi-am urmat „chemarea” în sensul ăsta:

  • Mi-a dat un sens și o ordine în conștiință, a fost ceva constructiv care m-a ținut departe de probleme și belele, având în vedere că eram doar un copil fără perspectivă și direcție.
  • M-a ajutat să scap de timiditate – să învăț să mă exprim, să încep să mă definesc ca identitate.
  • Mi-a dat ocazia să ies din zona de confort – locuri noi, oameni noi, provocări noi, să văd lumea și cu alți ochi față de perspectiva inițială asupra vieții.
  • Mi-a dat curajul să cer și să vreau mai mult de la viață – m-a învățat să fiu proactiv, creativ și să devin util prin abilitățile mele.
  • Să câștig bani făcând ce îmi place, să nu fiu stresat de ziua de luni, ba chiar să mă bucur, să lucrez fără stres.
  • Am câștigat mult timp pe care l-am investit cu folos în autoeducare, dezvoltare personală și obiceiuri sănătoase.
  • Am cunoscut mulți oameni faini și am învățat multe de la ei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × one =